Betongens historia. Hur den producerades och rengjordes!

Betongens historia är mycket intressant. Den visar en människas uthållighet i strävan efter ett mål och lär ut ödmjukhet. Tack vare sin användning i starka, moderna konstruktioner kan betong inte betraktas som ett mindre byggmaterial. Detta ämne har ett rikt förflutet. Det faktum att det inte fanns några cementbilar i omlopp i det gamla Rom betyder inte att den tidens kulturer inte kunde bygga av betong.

De hade sina sätt att anpassa sig och använda byggmaterial.

Betongens historia. Genom att lära oss mer om betongens historia kan vi bättre förstå hur vi använder den idag.

Vi har sammanställt några viktiga historiska fakta tillsammans med berömda och historiska betongkonstruktioner för att bättre förstå detta fantastiska ämne.

I det här arbetet betraktar vi betong som en blandning av stora och små partiklar i kombination med en typ av blandning. Blandningen binder och håller ihop partiklarna, som sedan kan användas som byggnadsmaterial. Vi kommer också att diskutera liknande men olika material. Genom kulturhistorien har man byggt med material som t.ex:

Cement: Detta fina pulver skapar andra material som murbruk, betong, stuckatur och injekteringsbruk. Cement fungerar som ett bindemedel i dessa byggprodukter. Den tillverkas ofta av kalksten, men andra möjliga ingredienser är lera, kiselsand och snäckskal. Oavsett komponent smulas cementen sönder och binds med material som järnmalm, och värms sedan upp till höga temperaturer. Den resulterande produkten, som kallas klinker, mals igen till cement.

Betongens historia. Murbruk: Murbruk binder samman tegelstenar, stenar och andra byggmaterial. Det är tillverkat av cement, sand och kalk.

När byggarna tillsätter vatten i blandningen aktiveras cementen som sedan hårdnar när den torkar. Injekteringsbruk är en liknande produkt men innehåller mer vatten som rinner mellan sprickor och springor. Varje murbruk kan fungera som ett lim för andra byggmaterial, från kakel till sten.

Tegel: Soltorkad lera bildar tegelstenar. Sand, smuts och andra partiklar i jorden passerar in i dessa tegelstenar, till vilka människor också kan lägga trä eller halm tillsammans med vattnet. Efter torkning krymper tegelstenen. Eftersom den inte läggs i en torkugn lufttorkas den istället, och den är olämplig i ett fuktigt klimat.

Ovanstående material tillhör samma familj, men betong är ett starkare ämne. Han har varit med oss hela tiden på otaliga byggprojekt i olika former. Läs vidare för att lära dig mer om betongens historia och hur materialet har förändrats genom åren.

Betongens historia. De tidigaste användningsområdena för betong

Det vi betraktar som betong idag skiljer sig en del från de första användningsområdena. Liknande material har dock haft sin användning genom historien. De har använts för att bygga:

– Broar

– Dyra skulpturala strukturer

– Byggnader

– tak

Kulturer runt om i världen har byggt dessa och andra byggnader av betong och betongliknande ämnen. Eftersom

materialet har förändrats under årens lopp är det svårt att säga hur länge betong har existerat. Om en period vet vi att den har funnits i tusentals år före vår tideräkning. Kulturer har använt betong i åratal:

6500 f.Kr.: De första betongbyggnaderna byggdes det året. Beduinerna skapade dessa historiska betongkonstruktioner i dagens Syrien och Jordanien. Med tiden har de tidiga konstruktionerna blivit grunden för förbättrade tekniker.

3000 f.Kr: Vid den tiden använde egyptierna lera blandat med halm för att skapa byggmaterial till gravar. De utvecklade och använde också gips- och kalkbruk för att sammanfoga tegelstenar. Ungefär samtidigt använde byggare i Kina en form av cement gjord av klibbigt ris.

700 f.Kr: Beduinerna upptäckte cement som härdade under vattnet och skapade ugnar för att tillverka betongbruk. De använde detta murbruk för att bygga golv, hus och andra konstruktioner. Under den tiden började de också komprimera betongmaterial och förstod att ämnet skulle ha fungerat bra om det hade varit hade varit för mättat.

600 f.Kr: Grekerna upptäckte ett naturligt ämne som kunde användas för att tillverka betong när det blandades med kalk. Även om de använde sådana ämnen var de inte lika avancerade i specifika tekniker som andra kulturer.

200 f.Kr.: Vid den här tiden hade romarna fulländat betong, men på ett annat sätt än idag. Romarna skapade de flesta strukturer av lösa stenar och material genom att binda dem med murbruk. De använde till och med tegelstenar i kombination med sin version av cement. Användningen av ostrukturerade block befäste betongen som en bygg- och slutprodukt.

1414: Manuskript som förklarade vad betong var försvann under en lång tid på grund av romarrikets fall och den förvirring som det orsakade. Men snart efter att känslorna hade lagt sig blev betongen åter erkänd bland den tidens byggare. Det året var en av de många vändpunkterna i betongens historia. Det blev startskottet för en kedjereaktion av upptäckter av nya sätt att tillverka och använda betong under de kommande århundradena.

1793: John Smeaton skapade 1793 en effektivare metod för att framställa hydraulisk kalk.

Produkten användes för att stelna cementen, och den moderniserade produktionen underlättade tillverkningen av betong och dess snabba bindning.

1824: Det året var mycket viktigt i betongens historia eftersom muraren Joseph Aspdin skapade Portlandcement. Cementet fick sitt namn eftersom det liknade stenarna i Portland i England,

Portlandcement var en hållbar form av byggmaterial. Aspdin tillverkade cement genom att bränna krita och lera i en ugn. Senare bestämde han sig för att tillsätta kalksten till leran för att skapa en klinker.

Aspdin har bidragit till att öka användningen av cement och betong i det moderna byggandet. I sin strävan att skapa ett bättre alternativ till det romerska byggmaterialet inspirerade han konkurrenterna att skapa ännu bättre versioner av sin Portlandcement.

I och med den tidigaste användningen av cement och betong skedde en produktutveckling. Vi har utvecklat många sätt att producera detta ämne för att få det att fungera bättre. Detta har påverkat betongkonstruktionernas historia.

Betongens historia. Hur har betong förändrats genom åren?

Under årens lopp har betong blivit ett mer effektivt material. Vi har gått från att använda naturliga cementliknande ämnen till att förbättra naturliga material genom processer som skapats av människan. I takt med den tekniska utvecklingen har nya metoder för att tillverka betong och cement dykt upp.

I slutet av 1800-talet utvecklade människor i Tyskland, Frankrike och USA samtidigt stålarmerad betong. På den tiden användes den för industriellt byggande, men senare spelade den en viktig roll även i bostadshus och andra strukturer.

Den Portlandcement som Joseph Aspdin skapade var inte densamma som den vi tillverkar idag.

Även om Aspdin inte tog hänsyn till specifika faktorer eller temperaturer för tillverkningen av Portlandcement vet vi att det inte skulle ha kunnat nå de höga temperaturer som vi idag använder för att värma upp ämnena.

Idag har vi en standardformel för Portlandcement.

Den skapades 1917 av American Society for Testing and Materials tillsammans med National Bureau of Standards. Standardformeln skapade en jämn kvalitet oavsett när och var ämnet producerades.

Redan innan formeln för Portland Cement utvecklades hade byggare återanvänt betong i projekt runt om i världen. I början av 1900-talet blev betong åter allmänt accepterat som byggnadsmaterial. Konstruktioner som t.ex:

– Ett bostadshus i Paris från 1902

– Den första skyskrapan i betong i Ohio 1904

– En 328 meter lång bro i Rom 1911

Efter dessa och andra byggnader utvecklades den färdiga betongen. År 1913 levererades materialet till Baltimore i Maryland. Detta bidrog till att öka produktiviteten på arbetsplatserna eftersom arbetarna inte längre behövde blanda betongen på plats. Istället hämtades den färdigblandad från fabriken i tidiga versioner av vad vi idag kallar lastbilar för cementblandare.

Några decennier senare upptäckte vi att små luftbubblor, så kallade luftporer, förbättrade betongen. Efter att luftgenomsläppliga ämnen infördes i betongen 1930 blev byggmaterialet lättare att arbeta med och mindre benäget att frysa. Från och med då kunde arkitekter i kallare klimat välja detta material utan att vara rädda för att det skulle uppstå sprickor eller läckage.

Ungefär samtidigt utvecklade byggarna en typ av betong för tunna väggar. Tak, kupoler, bågar och andra liknande konstruktioner gjordes av ett tunt betongskikt. På grund av konstruktionernas starka, rundade former behövdes inga tjocka lager av material. Den lätta vikten hos tunnskiktsbetong gör resten av byggnaden säker och mindre benägen att kollapsa eftersom den inte behöver bära tungt material.

Genom att arbeta med betong har vi gjort den till ett starkare och mer motståndskraftigt byggnadsmaterial.

Vi har hittat enklare sätt att tillverka, transportera och använda den. I takt med dessa upptäckter har byggare och arkitekter uppfört byggnader i olika stilar. Klassiska, moderna och andra betongkonstruktioner, inklusive konstruktioner som t.ex:

– Paul Rudolph Hall vid Yale University

– Science Hills Museum i Japan

– Jubileumskyrkan utanför Rom

– Salk Institute Research Center i Kalifornien

– Villa Saitan bostadskomplex i Japan

– Nationalmuseet i Brasilien

Dessa byggnader visar hur mångsidig betong är som byggnadsmaterial. I takt med att tekniken utvecklades kunde byggare och arkitekter skapa kurvor, utskärningar och andra iögonfallande konstruktionselement med hjälp av betong. Ämnets flexibilitet gjorde det möjligt att bygga kyrkor, museer, bostäder och andra byggnader, liksom vissa historiska betongkonstruktioner.

Betongens historia. Berömda konstruktioner som möjliggjorts av betong

Betongens historia består av tusentals, om inte miljontals, byggnader runt om i världen. Det var av detta material som många historiska och igenkännliga byggnader skapades. Oavsett om de byggdes för tusentals år sedan eller under detta århundrade, är vissa specifika strukturer kända för oss alla. Bland dem kan vi hitta:

Pantheon: Pantheon i Rom är den största betongkupolen som inte är armerad.

Trots att den stod klar 125 står Pantheon kvar i Rom än idag. Den är 142 fot i diameter med en oculus.

Kinesiska muren: denna ikon är gjord av betong och byggdes under många århundraden. Dess bildande började under det tredje århundradet f.Kr. eller flera århundraden tidigare.

Eddystone-fyren: Denna tredje fyr, som ligger utanför södra Englands kust, byggdes år 1700 med hjälp av John Smeatons hydrauliska kalk. Den enda anledningen till att denna gamla betongkonstruktion inte klarade sig var att klipporna hade eroderat med tiden.

Gator av betong: År 1891 anlades den första betonggatan i Ohio. Den kallas Court Street och finns fortfarande kvar.

Trots att George Bartholomew skapade gatan för mer än 100 år sedan är den dubbelt så stark som den betong som används i moderna bostadsprojekt. Styrkan har gjort det möjligt för den att stå emot den tunga trafiken i området.

Gata i betong: År 1891 anlades den första betonggatan i Ohio. Den kallades Court Street och finns fortfarande kvar. Trots att George Bartholomew skapade gatan för mer än 100 år sedan är den dubbelt så stark som den betong som används i moderna bostadsprojekt. Styrkan har gjort det möjligt för den att stå emot den tunga trafiken i området. Panamakanalen: Efter misslyckade försök att skapa en genialisk transportlösning påbörjades byggandet av Panamakanalen 1904. Efter 10 år var projektet slutfört. Betong spelade en nyckelroll i de slussar som användes för att lyfta fartyg när de rörde sig genom kanalen. Efter färdigställandet var många länder och hamnar äntligen sammankopplade.

Hooverdammen: Själva dammen, som färdigställdes 1935, krävde över 3 miljoner meter betong. Det krävdes ytterligare en miljon yards för att bygga kraftverket och andra dammkonstruktioner. Byggarna hällde dock inte betongen i en enda massa, eftersom den skulle ha spruckit och det skulle ha tagit för lång tid att härda.

Istället fyllde de blocken med betong för att bygga pelare. Tester tjugo år senare visade att betongen stärktes med tiden.

Grand Coulee-dammen: Mindre än 10 år efter att Hooverdammen hade färdigställts skapade byggarna den mest massiva betongkonstruktion som någonsin byggts.

Grand Coulee-dammen i Washington. Det krävdes 12 miljoner yards betong och den stod klar 1942. Det krävdes fyra gånger så mycket betong som i Hooverdammen, och byggarna använde ett 2 km långt transportband för att transportera materialet till byggplatsen. Konstruktörerna använde samma metod som de använde för att bygga Hooverdammen för Grand Coulee-dammen, men i mycket större skala.

Operahuset i Sydney: Denna betongkonstruktion har titeln som den största betongkonstruktionen på södra halvklotet. Bygget påbörjades 1959 och avslutades 1973. Projektet bjöd på många utmaningar, men när det slutfördes stod man där med en utmärkt betongkonstruktion. Operahuset i Sydney fungerar nu som en destination för kultur och turister från hela världen.

Burj Khalifa: Burj Khalifa ligger i Dubai och är tillverkad av armerad betong. Denna byggnad kommer att inneha titeln världens högsta byggnad fram till dess att Jeddah Tower står färdigt. Burj Khalifa använde över 400.000 kubikmeter betong tillsammans med över 60.000 ton armering.

Dessa moderna och historiska strukturer skulle ha varit omöjliga utan användning av betong. Deras höjd, styrka, storlek och mycket annat återspeglar betongens egenskaper och funktionalitet. Betongens användbarhet är densamma som i forntiden. I dag och i framtiden kommer betong att fortsätta användas för att bygga innovativa byggnader, hem, lägenheter, hotell, skulpturer och mycket mer.

Betongens motståndskraft mot smuts

Betongens historia är mycket intressant, eller hur? Historien om vätskor för att ta bort betong och rengöra den är också intressant. Vi vet redan mycket om betongens hållbarhet, men hur är det med dess smutskänslighet? Är det lätt att rengöra betong? Kan betong skadas av kemiska vätskor?

Tyvärr är betong känslig för alla typer av smuts. Den kan bli smutsig av bilolja, fett och många andra ämnen som tränger in i betongen och är svåra att få bort. Så länge det har funnits betong har det också funnits medel och lösningsmedel för att rengöra den. Ett av de mest populära ämnena för rengöring av betong är saltsyra. Tyvärr kan denna syra skada betongen, orsaka rost och är dessutom farlig för användarna.

Det finns manga syrakombinationer på marknaden för att ta bort betong eller rengöra en betongyta. BIO-vätskor, som är säkra för zink, aluminium, plast, glas och många andra känsliga ytor, har blivit en verklig uppenbarelse och en revolution. Det finns bara en sådan vätska på den europeiska marknaden, och det är Betoff-Bio. En annan intressant vätska för rengöring av betongytor och borttagning av torkad betong från maskiner är Betoff. Betoff-vätskan kännetecknas av att den avlägsnar torkad betong genom att tränga in i den. Syrabaserade vätskor avlägsnar betong endast på ytan, lager för lager, vilket förlänger arbetstiden och ökar kostnaderna.

Betongens historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *